Suomen saaristot

Saaristo on kesäisin kauneimmillaan

Suomen saaristot tarjoavat kauneinta luonto- ja merimatkailua. Suomi on todellakin saaristojen kultamaa. Saaristomatkailu onkin juuri tästä syystä erittäin suosittua. Tässä kirjoituksessa esittelemme Suomen kauneimpia saaristoreittejä ja annamme matkailuvinkkejä niihin. Voit matkata saaristoihin helpoilla päiväretkillä, tehdä yhä enemmän suosiota nauttivia polkupyöräretkiä saaristoihin tai voit vaeltaa vaikka luontopoluilla saaristoissa tai vaihtoehtoisesti luoda täysin omanlaisesi saaristokokemuksen yhdistelemällä erilaisia vaihtoehtoja.

Suomen saaristot – Turun saaristo

Suomen saaristomatkailu ja Turku liittyvät kiinteästi yhteen. Turun saaristo tarjoaa uskomattomia merellisiä elämyksiä Suomen länsirannikolla. Voit esimerkiksi viettää päivän Kemiönsaarella, toisen Naantalissa ja kolmannen Uudessakaupungissa ja neljäs päivä ulkosaaristoa tutkien. Tulet näkemään majakoita, kauniita saaristoniittyjä, karua ja kaunista luontoa, saariston eläimiä ja ihmisiä. Turun saaristo on todella suuri ja siihen lasketaan kuuluvaksi noin 20 000 saarta.

Veneily on mitä mukavinta ajanvietettä, mutta Turun sisäsaaristoon voit toki tutustua myös matkustaen maata pitkin. Saariston kohteisiin pääset autolla tai pyörällä, mutta reitillä on myös merimatkoja, joita varten ovat omat yhteysaluksensa. Voit tutustua muun muassa Uudenkaupungin, Taivassalon, Naantalin ja Maskun uskomattoman kauniisiin kohteisiin, vaikkapa saman päivän aikana. Toki nähtävää riittää, eli ehkä haluat yöpyä välillä saaristomajassa tai hotellissa.

Suomen saaristomatkailu – erilaisia tapoja tutustua saaristoon

Suomen saaristot ovat kiehtova matkailukohde. Helpoimmillaan pääset saaristoon suuntaamalla kaupungin keskustasta lempisaareesi julkisen liikenteen avulla. Helsingin edustan saarista tunnetuin on tietysti Suomenlinna, mutta kannattaa vierailla myös lähisaarissa, kuten Lonna, Pihlajasaari ja hieman kauempana oleva Vallisaari. Kaikilla näillä saarilla vieraileminen on todella edullista ja vaivatonta. Lautat saarien ja mantereen välillä liikennöivät tiheään ja myös saaristoristeilyitä on runsaasti tarjolla.

Suomen saaristot voit kiertää myös pyörällä, jos kuntoa riittää. Jonkinlaiseksi klassikoksi on muodostunut saariston tutkiminen fillarilla kesäaikaan. Suosituimpia pyöräretkikohteita ovat tietenkin Ahvenanmaan ja Turun saaristot. Ahvenanmaalla majoitusta on tarjolla myös runsaasti. Voit toki valita tietyn tukikohdan, josta käsin teet päiväretkiä ympäriinsä. Ahvenanmaalla etäisyydet ovat lyhyet ja maasto on helppoa, eli voit keskittyä miljööstä nauttimiseen.

Tunnelmallista yöpymistä saaristossa

Loma suomalaisissa saaristoissa on perinteisesti ollut idyllistä mökkeilyä, mutta se voi olla myös luksuskokemuksia. Esimerkiksi Vaasassa Merenkurkun saaristossa sijaitseva Kalle’s Inn -majatalo tarjoaa ainutlaatuisia elämyksiä. Siellä voit yöpyä lasikattoisissa ja -seinäisissä mökeissä. Voit katsella siis maisemia sohvalla tai sängyllä makaillen ja nauttia sen jälkeen taulutelevisiosta elokuvia tai vaikka pelata nopeampi.com kasinolla. Voit siis tehdä saaristolomastasi ainutlaatuisen kokemuksen, joka on räätälöity juuri sinulle.

Persoonallisemmat vinkit saariston kokemiseen löytyvät esimerkiksi Ahvenanmaalta. Jos haluat enemmän yksityisyyttä matkaseurueellesi, niin Klobbenin saarelta, Ahvenanmaalta löydät pikkumökkejä suurellekin porukalle. Saari vuokrataan aina yhden seurueen käyttöön kerrallaan. Eli voitte todellakin nauttia omasta rauhasta vaikka sukujuhlien tai kaveriporukan kokoontumisen merkeissä.

Suomen saaristot – länsirannikkoa pyörällä tai autolla

Yksi suosittu tapa nähdä kauneinta Suomen saaristoa on lähteä liikkeelle pyörällä tai autolla ja kiertää keskeisiä rannikkokaupunkeja. Esimerkiksi Vaasa – Kokkola välille mahtuvat Uusikaarlepyy ja Pietarsaari. Jos haluat hieman koukata syvemmälle Pohjanmaalle, niin esimerkiksi Alahärmä ei ole pitkän matkan päästä rannikkoa. Siellä yöpymistä tarjoaa hotelli Alahärmä ja aamulla taas matka jatkuu.

Kotimaanmatkailu on täydellinen vaihtoehto ulkomaille lähdölle. Erityisesti kevät, kesä ja syksy ovat kaunista aikaa kotimaan saaristomatkailulle. Saaria on kuin järviä. Melkeinpä loputtomasti, eli nähtävää ja koettavaa riittää, niin paljon että ei yksi ihmiselämä riitä näkemään kaikkea.

Suomen saaristot näyttävät upeimmalta tietysti, jos niihin tutustuu omalla veneellä. Purjehtijat löytävät saaret ilman neuvojakin, mutta jos ei omaa tai kaverin venettä ole saatavilla, niin voit mennä ohjatuille saaristoristeilyille. Mikäli taitosi riittävät saaristoveneilyyn, niin veneitäkin on vuokrattavana soutuveneestä suuriin purjelaivoihin. Ilman venettäkin voit toki saaristosta nauttia. Luontopolut ja pyöräily sekä autoilureitit levähdyspaikkoineen mahdollistavat tämän.